Cijferreeksen Tips en Uitleg

cijferreeksen tips en uitleg

4 Cijferreeksen tips om hoog te scoren op de capaciteitentest

Cijferreeksen zijn al jaren lang dé nachtmerrie van velen in sollicitatieprocedures. Meestal gaat een capaciteitentest best oké, en dan komen die cijfers... Opeens heb je geen idee meer en klap je dicht, terwijl het thuis nog wel lukte om cijferreeksen op te lossen. Deze pagina begeleidt in het succesvol oplossen van cijferreeksen, die u hier kunt oefenen. Als je de cijferreeksen tips en de uitleg die op deze pagina gegeven wordt eigen maakt zul je gegarandeerd uitblinken in cijferreeksen oplossen op een capaciteitentest of assessment. Voor veel werkgevers is dit een bepalend onderdeel van de capaciteitentest, omdat het veel zegt over het vermogen logisch en snel te redeneren, en vervolgens met een juiste oplossing te komen.

cijferreeksen uitleg en tips

Tip 1: zorg dat je patronen automatisch gaat herkennen

De enigen manier waarop je patronen automatisch kunt gaan herkennen is als je veel oefent. Dit klinkt flauw, maar is wel waar. Je kunt op deze site gratis cijferreeksen oefenen, waar je deze en onderstaande cijferreeksen tips kunt toepassen. Om te zorgen dat je hersenen automatisch bepaalde patronen gaan herkennen is het belangrijk veel te oefenen. Er is maar een beperkt aantal mogelijkheden in cijferreeksen, omdat alleen +, -, x, en / gebruikt kunnen worden. Als je veel oefent gaan je hersenen deze operaties uit zichzelf herkennen, zonder dat je er bewust bij na hoeft te denken. Dat kan erg voordelig zijn, bijvoorbeeld wanneer je stress ervaart tijdens een capaciteitentest. Stress beperkt je cognitieve capaciteiten, maar als je automatisch patronen herkent zal dat je minder parte spelen. Deze website biedt voldoende gratis cijferreeksen om te slagen voor een capaciteitentest. Als je het gratis oefenen materiaal en de cijferreeksen tips kunt waarderen, deel een van de pagina's dan met vrienden die ook een capaciteitentest moeten doen!

Tip 2: Oefen eerst makkelijke cijferreeksen, en ga daarna steeds moeilijker

Één van de belangrijkste cijferreeksen tips, en het geeft drie voordelen. Ten eerste zul je zelfvertrouwen krijgen als je het antwoord ziet op een cijferreeks. Als je start met gemakkelijke reeksen zul je dus je vertrouwen een boost geven. Als je geleidelijk moeilijker gaat zul je dankzij de oefening die je jezelf meegeeft in staat blijven steeds moeilijkere reeksen op te lossen, dit komt je zelfvertrouwen ten goede. Ten tweede houd je het leuk voor jezelf als je zorgt dat je de reeksen qua niveau aankunt. Niemand vindt het leuk om cijferreeksen te proberen die onmogelijk op te lossen zijn. Een derde voordeel van steeds moeilijkere cijferreeksen oplossen zal zijn dat je overvoorbereid aan zult komen bij een assessment. Een assessment zal altijd een aantal gemakkelijke cijferreeksen bevatten, dus als je getraind bent in moeilijke reeksen zal het assessment je meevallen. Het voorbereidingspakket van deze website stelt je in staat van makkelijk naar steeds moeilijker te oefenen, waardoor je de bovenstaande voordelen zult ervaren! Volg de cijferreeksen tips op en je zult jezelf verbazen.

Tip 3: probeer niet alles uit je hoofd te doen

Er wordt niet voor niets aangeraden om pen en papier bij het maken van cijferreeksen te houden. Kijk maar eens naar de onderstaande cijferreeks, bijna onmogelijk om uit het hoofd op te lossen, maar met behulp van de getekende boogjes is het toch gemakkelijk het juiste antwoord te vinden. Mensenhersenen kunnen maar een bepaalde hoeveelheid informatie tegelijkertijd vasthouden, het kan dus nooit kwaad om het een en ander neer te schrijven om jezelf te ondersteunen.

cijferreeksen tips
Zou je het antwoord weten zonder deze cijferreeksen tip?

Tip 4: Kijk eerst naar het geheel

Dit is misschien wel één van de meest waardevolle cijferreeksen tips. Wanneer een cijferreeks verschijnt, start niet met kijken naar de eerste twee cijfers, maar beoordeel heel kort het grote geheel. Vaak zegt het verschil tussen het eerste en laatste getal veel over wat er is gebeurd in de reeks. In een reeks als 1, 3, 9, 27, 81, 243 zie je direct aan het grote geheel dat er vermenigvuldigd moet worden, hoe kan de reeks anders plots zulke grote getallen bevatten aan het eind? Een ander voorbeeld kan de reeks 100, 50, 25, 12.5, 6.25 zijn. Door de onafgeronde getallen aan het eind van de reeks kun je direct zien dat je niet op + en – hoeft te letten in deze reeks, maar eerder op x en /.

Er zijn nog veel andere cijferreeksen tips of uitleg te geven, zoals dit filmpje dat gaat over de invloed van sporten op de functie van je hersenen. Echter, met de bovenstaande vier tips kun je, gecombineerd met voldoende oefening, nagenoeg alle cijferreeksen oplossen.

By Rik van der Wardt
cijferreeksen tips en uitleg

4.1/5 - (75 stemmen)