Voorbereiden Sollicitatiegesprek Tips

voorbereiden sollicitatiegesprek tips dos donts

Voorbereiden Sollicitatiegesprek

(+ Template & 20 Sollicitatiegesprek Tips)

"Voorbereiden sollicitatiegesprek", het staat al even op je to do list maar je weet niet zo goed hoe je er aan moet beginnen. Voor degenen die er al aan begonnen zijn kan het lastig zijn om te bepalen wanneer een sollicitatiegesprek voorbereiden klaar is. Het is geweldig als jouw sollicitatiebrief uitgekozen wordt en je face-to-face mag komen solliciteren, maar het gaat ook gepaard met stress en onzekerheid.

Dit helpen wij te bestrijden!

Op deze pagina:

 1. Bieden we een handig template aan zodat je je hele sollicitatiegesprek op één A4'tje overzichtelijk voorbereidt.
 2. Lees je waar je écht op moet letten als je een sollicitatiegesprek voorbereidt.
 3. Krijg je 20 praktische sollicitatiegesprek tips voor "voorbereiden sollicitatiegesprek" en "voeren sollicitatiegesprek".
voorbereiden sollicitatiegesprek met veel sollicitatiegesprek tips
Klik op het "Voorbereiden Sollicitatiegesprek Template" en print het uit!

Voor als je jouw sollicitatiegesprek voorbereiden perfect wil doen: een template!

Het sollicitatiegesprek voorbereiden gaat makkelijk met bovenstaande template. Print het template uit op A4 formaat en schrijf alle voorbereiding op één A4. Zo kom je goed voorbereid aan op jouw sollicitatie, en kun je vlak van tevoren nog even makkelijk de belangrijkste zaken doornemen.

sollicitatiegesprek tips

Voorbereiden Sollicitatiegesprek: Hier moet je écht op letten!

Het voorbereiden van een sollicitatiegesprek gaat vaak niet heel gestructureerd. Het is lastig te bepalen waar je moet beginnen en wanneer je klaar bent. Verder balen mensen vaak achteraf als het gesprek vastliep op iets dat zij hadden kunnen voorbereiden. Als je de volgende sollicitatiegesprek tips en het stappenplan volgt kan er weinig mis gaan:

Voorbereiden sollicitatiegesprek STAP ÉÉN: je sollicitatiegesprek voorbereiden begint bij jezelf

 • Zorg dat je goed oefent om jezelf voor te stellen. Bijvoorbeeld op deze manier:
  • Ik ben...
  • Ik werk momenteel bij...
  • Daar ben ik...
  • Dat houdt in...
  • Ik heb een achtergrond in...
  • (+ enkele persoonlijke dingen: woonplaats, familiesituatie, hobby's)
 • Zorg dat je je sterke en zwakke punten kent. Deze vragen krijg je bijna altijd. Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden tijdens de sollicitatie helpt het je antwoord volgens de STAR methodiek voor te bereiden. Neem een sterk punt, bedenk een situatie waarin dit sterke punt naar voren kwam, wat jouw taak was in de situatie, welke actie je ondernam, en wat het resultaat hiervan is.
 • Zorg dat je je eigen CV kunt verklaren:
  • Waarom heb je de keuzes gemaakt voor opleidingen en banen? Als je je sollicitatie goed wil voorbereiden zijn deze antwoorden belangrijk. Heb je gaten in je CV? Dan kun je daar sollicitatievragen over verwachten.
 • Heb een beeld van het beeld dat jouw gesprekspartner over jou gevormd heeft. Ben je bijvoorbeeld te vinden via Google? Is je Facebook-account openbaar? Is je LinkedIn up-to-date? Bereid je erop voor dat jouw gesprekspartner je gegoogeld heeft.

Voorbereiden sollicitatiegesprek STAP TWEE: ken je toekomstige werkgever

 • Met wie heb je een sollicitatiegesprek? Check sowieso diegene zijn of haar LinkedIn. Dit is niet raar om te doen en juist een teken dat je het gesprek serieus neemt. Zelfs al bezoek je het LinkedIn profiel meerdere keren.
 • Ken je de vacature goed? Zorg er voor dat je weet wat de organisatie zoekt in een kandidaat: welke eigenschappen zijn belangrijk, hoe ziet de ideale kandidaat er uit? Bedenk ook hoe jouw sterke punten aansluiten op de vacature. Welke vragen heb je nog over de vacature voor tijdens het sollicitatiegesprek? Enkele vragen over de vacature of het bedrijf zijn essentieel om voor te bereiden. Zo kun je wat tijdens het sollicitatiegesprek vragen en kom je geïnteresseerd over.
 • Ken de structuur en omgeving van de organisatie. Zoek het organigram van de organisatie op via de website of Google afbeeldingen. Zorg dat je de omgeving en belangrijke trends uit de sector kent, zo weet je zeker dat je tijdens het sollicitatiegesprek mee kunt praten met jouw gesprekspartner. Check bovendien of de organisatie de laatste tijd in het nieuws is geweest. Kijk ook even naar alle social media kanalen om helemaal up to date te zijn (Facebook, Google+, Pinterest, Instagram).

Sollicitatiegesprek Tips: met deze 20 sollicitatiegesprek tips ga je met vertrouwen het gesprek in

Doe je voordeel met de onderstaande sollicitatiegesprek tips. Je kunt een sollicitatiegesprek beter iets te goed voorbereiden dan falen... Als je de onderstaande sollicitatiegesprek tips volgt kan er weinig mis gaan en word je vast aangenomen bij jouw nieuwe werkgever!

 1. Ik weet wat mijn doel is voor het sollicitatiegesprek (hoe ik over wil komen en welke vragen ik nog beantwoord wil hebben).
 2. Ik kan mezelf voorstellen in één minuut. Dit lijkt een simpele tip, maar veel mensen zijn achteraf niet tevreden met hun introductie. En dat terwijl dit juist het belangrijkste moment is tijdens een sollicitatiegesprek.
 3. Ik heb opgezocht waar ik het gesprek heb en hoe ik er kom.
 4. Ik ga op tijd slapen en sta minimaal 2 uur voor het gesprek op. Zo ben je uitgerust en bovendien goed wakker.
 5. Ik heb bedacht wat ik aan wil en gecontroleerd of deze kleren schoon zijn.
 6. Ik heb het gesprek een keer geoefend met een vriend of vriendin.
 7. Ik heb met meerdere mensen gesproken over waarom zij denken dat de functie bij mij past.
 8. Ik ben nooit negatief tijdens een sollicitatiegesprek.
 9. Ik spreek mijn gesprekspartner tijdens het sollicitatiegesprek aan met "u".
 10. Ik zorg dat ik geen kauwgom heb
 11. Ik lach bij binnenkomst en zeg iets positiefs. Bereid vooraf twee dingen om te zeggen voor als er voordat het sollicitatiegesprek officieel begint een ongemakkelijke stilte valt.
 12. Ik praat niet te snel tijdens het sollicitatiegesprek. Daardoor kom ik rustig en zelfverzekerd over, en zorg ik dat mijn gesprekspartner mij kan volgen.
 13. Ik kijk mijn gesprekspartner aan tijdens het gesprek.
 14. Ik zet mijn telefoon uit voordat het gesprek begint. Niets zo vervelend als een rinkelende of trillende telefoon in je zak.
 15. Ik ken mijn sterke en zwakke punten zo goed dat ik ze nu direct kan opdreunen.
 16. Ik heb een verklaring voor de gaten in mijn CV bedacht. Als je hier lastige sollicitatievragen over krijgt moet je een antwoord hebben zonder te liegen. Uiteraard mag je de dingen wel íets mooier maken dan ze zijn.
 17. Ik weet wat ik leuk vind aan de functie en de organisatie.
 18. Ik heb minimaal drie vragen voorbereid, die kan ik tijdens het sollicitatiegesprek vragen.
 19. Ik ken de trends die momenteel in de sector spelen.
 20. Ik heb me goed ingelezen op mijn gesprekspartner.

sollicitatiegesprek tips

4.7/5 - (34 stemmen)