Online Rollenspel Assessment Oefenen (+ 3 Onmisbare Tips)

rollenspel assessment oefenen

Online Rollenspel Assessment Oefenen
(+ 3 Onmisbare Tips)

In veel sollicitatieprocedures zit tegenwoordig een rollenspel. Een online rollenspel assessment oefenen is daarom eigenlijk een must. Mensen die voor hun rollenspel assessment oefenen hebben een bewezen voorsprong op zij dit dat niet doen. In onze volledige module zit een e-boek over het rollenspel.

rollenspel oefenen met tips

Denk eens over de volgende vragen na:

Welk gedrag is belangrijk in de functie waar je op solliciteert? Op welke eigenschappen word je getest in het assessment? Welke situaties kunnen nagespeeld worden tijdens jouw rollenspel? Welke trucs zal jouw tegenspeler uithalen om je in de war te maken? Wat is een voorbeeld rollenspel? Als je niet direct antwoord kunt geven op deze vragen ben je nog niet klaar voor het rollenspel assessment.

De voorbereiding begint met het lezen van deze pagina. Dat zal antwoord geven op:

  • Wat een rollenspel precies is
  • Waar je op getest kan worden
  • Welke scenarios er voorkomen tijdens rollenspellen
  • Welke rollen jouw tegenspeler kan aannemen

Wat is een rollenspel assessment?

Een rollenspel is een fictieve - vaak lastige - situatie waarin je in jouw toekomstige functie terecht kunt komen. Je doet het spel met een acteurHet doel van het rollenspel is om te kijken hoe een potentiële medewerker in lastige situaties reageert. Vaak komt iemands ware aard naar boven tijdens een rollenspel.

Enkele kenmerken van het rollenspel assessment:

  • De deelnemer is leidend in de interactie en verantwoordelijk voor het initiëren en managen van de communicatie.
  • Degene waarmee je als sollicitant interactie hebt is meestal een getraind rollenspel psycholoog.
  • Je kunt een duidelijke of vage taak meekrijgen, afhankelijk van het doel van het assessment.
  • De assessor heeft na de interactie een interview met de deelnemer.
  • Tijdsaspecten: 10-30 om het rollenspel voor te bereiden. Je krijgt jouw rolomschrijving op een A4'tje. Dan heb je ongeveer 10-20 minuten rollenspel. Na het rollenspel verlaat je de kamer zodat de psycholoog tijd heeft e.e.a. op een rijtje te zetten. Daarna heb je 10-20 minuten interview waarin je terugkijkt op het rollenspel.

rollenspel online oefenen

Lees hier hoe jouw rollenspel er uit kan zien (en hoe je tegenspeler zich zal gedragen)

  1. Het doel van de simulatie wordt eerst vastgesteld. Ga je letten op bijvoorbeeld leiderschap, omgaan met conflicten, luisteren en sensitiviteit, oplossen van problemen, managementcapaciteiten, stressbestendigheid, initiatief, aanpassingsvermogen, of iets anders? Als je voor het rollenspel assessment al interviews hebt kun je vragen wat men belangrijk vindt in een nieuwe medewerker. Waarschijnlijk wordt je op deze aspecten getoetst.
  2. Het rollenspel materiaal als deelnemer. Als sollicitant zul je jouw rolomschrijving krijgen. Dit bevat vaak achtergrondinformatie over het fictieve bedrijf waarin je werkzaam bent. Soms zit er ook een organigram en functieomschrijving bij. Verder krijg je informatie over de situatie en jouw tegenspeler. Daarnaast krijg je informatie over jouw doel in het gesprek. Dit doel kan bijvoorbeeld zijn:
    1. Je bespreekt als leidinggevende een probleem (slecht werk, aanwezigheid, conflicten op de werkvloer) met een werknemer.
    2. Je bespreekt met een collega een conflict (bijvoorbeeld een conflict in een project of iets tussen twee afdelingen).
    3. Je hebt als sollicitant klantcontact. Vaak moet je goed om proberen te gaan met een hele lastige of ontevreden klant.
    4. Je bent mediator tussen twee partijen die een conflict hebben.
    5. Je moet een product of dienst uitonderhandelen of verkopen. Dit moet je meestal doen in sales-functies.
  3. Het rollenspel materiaal als rollenspel acteur. De rollenspel acteur heeft een informatievoorsprong. Deze persoon krijgt zowel zijn of haar eigen rolomschrijving, maar ook die van de sollicitant. Deze persoon neemt in het rollenspel een bepaalde persoonlijkheid in, bijvoorbeeld:
    1. De zeurpiet: deze persoon klaagt overal over. Het is nooit goed genoeg.
    2. De strijder: deze persoon gaat over lijken. Hij of zij gaat er continu voor om zichzelf goed voor de dag te laten komen, en anderen slechter.
    3. De ontkenner: deze persoon geeft problemen en moeilijkheden niet toe, zelfs niet als hij of zij er mee geconfronteerd wordt. Hij of zij Is bovendien bereid om te liegen om uit de problemen te blijven.
    4. De manipulator: iemand die mensen zo bespeelt dat zijn of haar wens precies uitkomt. In staat mensen te beïnvloeden zonder zelf in de problemen te komen.
    5. Het emotionele wrak: raakt extreem overstuur om niets. Kan niet tegen stress, huilt snel, en dreigt met nare acties zonder reden.
    6. De freewheeler: heeft nooit het werk op tijd klaar en neemt vrijwillig geen nieuwe projecten aan.

3 Onmisbare Tips voor het rollenspel assessment

  • Tip 1: kijk in de vacature wat een organisatie zoekt in jouw functie. De eigenschappen die in jouw vacature worden gevraagd moet je ook voor je assessment rollenspel oefenen en voorbereiden. Schrijf bijvoorbeeld alle persoonlijke eigenschappen die worden genoemd in de vacaturetekst onder elkaar en bedenk hoe jij hier een rollenspel bij zou verzinnen.
  • Tip 2: oefenen, oefenen, oefenen. Een rollenspel test je op je natuurlijke gedrag in stressvolle en lastige situaties. Als je weet dat je oncomfortabel bent in sommige voorbeelden van rollenspellen die we op deze pagina noemden, oefen deze situatie dan. Je kunt dit met vrienden of familie oefenen, maar ook met een professionele rollenspel coach.
  • Tip 3: een rollenspel is één van de lastigste assessments die je kunt krijgen. Je moet in het moment steeds de juiste keuzes maken en het juiste gedrag laten zien. Omdat het zo lastig is, gaat er bijna altijd wel iets mis, bij iedereen. Ga er dus vanuit dat je een foutje zult maken tijdens het rollenspel assessment, maar raak daar niet van in de stress. Als je je goed herstelt na een foutje doe je het waarschijnlijk alsnog veel beter dan vele anderen. Houd dus die rust!
  • Tip 4: lees het e-boek uit onze volledige module voor vele concrete gedragstips.

rollenspel oefenen met tips

3.6/5 - (45 stemmen)